Entrevista a Ignasi M. Fossas

Testimoniatges

Entrevista a Ignasi M. Fossas
Entrevista a Ignasi M. Fossas

Pedagogia de l’Advent

Entrevista a IGNASI M. FOSSAS

Full dominical 16 de desembre de 2018

En el llibre L’Advent 6+1 (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), el P. Ignasi M. Fossas, prior de Montserrat, presenta els elements més característics de la litúrgia d’Advent. L’explica d’una manera pedagògica, clara i amena, sense deixar de ser un text profund. Hi ofereix unes claus per ajudar el lector a viure amb intensitat aquest temps litúrgic, a més de donar-li uns elements que faciliten la memorització dels continguts —fa servir una regla mnemotécnica original: el número 6.

Per què és important l’Advent?

Perquè és el temps de preparació de la segona festa més important de l’any litúrgic, el Nadal. Ve a ser com una quaresma de Nadal. D’altra banda, l’Advent ens ajuda a comprendre millor què significa l’encarnació del Verb de Déu, de la segona persona de la Santa Trinitat, de quina manera això afecta la nostra vida i com és d’important, també, la veritat de la segona vinguda de Crist, el que en diem la fi del món i el judici final.

Quins són els elements més característics de la litúrgia d’Advent?

Diria que és la pedagogia del desig. L’Advent ens ensenya a gestionar els nostres desigs més íntims i més fonamentals. Ens ajuda a fer-los més intensos i al mateix temps ens indica on els podem satisfer adequadament o, més ben dit: Qui és l’únic que ens els pot satisfer plenament, o sigui Jesús de Natzaret, Déu i Home.

Com ho explica en el llibre?

Faig servir una cosa que vaig aprendre d’un professor salesià que vaig tenir a Roma. Ell deia que una cosa la saps bé quan la pots explicar o dir de sis maneres diferents. És el que ell anomenava la regla del 6. Un any que havia de fer una explicació molt breu sobre l’Advent als escolans, se’m va acudir de fer servir aquesta regla mnemotècnica i buscar els trets més propis de l’Advent: 1 tal, dos qual, tres... i així, endut pel joc dels números, hi vaig afegir el 7.

Òscar Bardají i Martín

1839 Visites