URC

El passat 17 de gener, a la Basílica de la Mercè de Lima (Perú), va tenir lloc la clausura de l’Any Jubilar Mercedari.

L’acte central va ser la celebració eucarística presidida per l’excel·lentíssim Monsenyor  Nicola Girasoli, Nunci Apostòlic en el Perú. Concelebraven amb ell Mons. Salvador Piñeiro Garcia-Calderón, Arquebisbe d’Ayacucho, Mons. Richard Daniel Alarcón Urrutia, Arquebisbe del Cusco, Mons. Antonio Santarsiero Rosa, Bisbe d’Huacho i Mons. Raúl Chau Quispe, Bisbe Auxiliar de Lima. De l’orde mercedària estaven presents el Rvdm. General Pare Juan Carlos Saavedra amb el seu govern general, així com els Provincials de les 9 províncies del món: Fr. José Juan Galve de la d’Aragó, Fr. Justo Linaje, de la de Castella, Fr. Ivan Gálvez de la del Perú, Fr. Adrián Ochoa de la de Mèxic, Fr. Ricardo Guzzo de la d’Argentina, Fr. Eduardo Navas de la de Quito-Equador, Fr. Mario Salas de la de Xile, Fr. John Londerry de la de Brasil i representants de la Província Italiana. Van participar en l’Eucaristia d’Acció de Gràcies una multitud que omplia la Basílica, mercedaris, mercedàries, religioses, religiosos, autoritats, laics i fidels que van ser testimonis d’aquesta cita històrica.

En les seves paraules d’invitació, la Comissió Jubilar de Perú va tenir uns mots per la família mercedària: “tots vivim aquest moment amb agraïment, però també volem reconèixer als nostres germans i germanes que han ofert la seva vida a través d’aquesta vocació mercedària, en els diferents punts d’aquesta aldea global, com la millor ofrena per aquest tancament jubilar”.

El Pare General va recordar a la Missa de  Clausura: “i en aquest record de la Misericòrdia del Senyor, contemplem el 10 d’agost de 1218, a Barcelona, Espanya, davant de Santa Eulàlia, Sant Pere Nolasc va fundar l’orde de la Benaventurada Verge Maria de la Mercè, per a la redempció dels captius cristians”. I va dir també “vosaltres sou les llavors del Verb que estan escampades per totes les parts del món, i que van portant l’evangeli de la redempció i de la llibertat”...  Al finalitzar les seves paraules, van esclatar aplaudiments espontanis després de cridar “visca la Mare de Déu de la Mercè”.

La Província Mercedària de Perú (primera Província que es va crear fora de la Península Ibèrica), encapçalada pel seu Superior Provincial Fr. César Iván Gálvez León, va ser l’encarregada de l’organització de la celebració que va acabar amb un sopar de germanor amb parlaments, reconeixements i distincions, així com música i balls autòctons. També van preparar diferents activitats culturals i religioses, destacant a Cusco la benedicció i reobertura de la biblioteca del Convent de la Mercè, i l’eucaristia Jubilar de Clausura de la Província de Perú que va tenir lloc el dissabte 19 a les 10 del matí.

Els mercedaris de la Província d’Aragó (amb la seva seu a Barcelona), fa 8 segles que treballen contra la pobresa i l’exclusió social, a favor de les persones privades de llibertat. Són els pioners en aplicar una obra social integral del món penitenciari a través de l’”abans” (prevenció: s’intenta evitar que una persona ingressi a la presó: educació, catequesi, tallers, apadrinaments, campaments, grups de joves...), “durant” (acompanyament: estem presents en 38 presons i atenem a 47.199 presos. Els oferim suport espiritual, psicològic, jurídic i material) i “després” de sortir de la presó (reinserció: tenim Llars d’Acollida on els oferim casa, menjar i eines per tornar a integrar-se a la societat).

Ara el seu desig és continuar 8 segles més caminant al costat dels més desfavorits, i aportant a la societat el seu carisma redemptor.

El Provincial d’Aragó, el Pare José Juan Galve, destaca d’aquest any Jubilar, el fet que els mercedaris hagin tornat a la Basílica de la Mercè de Barcelona “tornar a casa la Nostra Mare, ha estat el millor regal per aquests 800 anys”.