URC

(Agència SIC · 16/11/20)

Aquest dilluns importants institucions religioses anuncien la seva desinversió de combustibles fòssils. A Europa, la COMECE Comissió de Conferències Episcopals de la Unió Europea ha anunciat el seu compromís. A Espanya, la Diòcesi de Vitòria i la parròquia de Nostra Senyora del Perpetu Socors de Saragossa, també s'uneixen a aquest anunci.

En conjunt, són 47 institucions religioses que anunciaran la seva desinversió de combustibles fòssils, la qual cosa suposa l'anunci conjunt més gran de la història de la desinversió entre líders religiosos. La llista completa d'institucions participants és aquí.

El compromís d'avui de desinvertir de combustibles fòssils és el primer després de la publicació de la primera guia operativa del Vaticà sobre ecologia. Aquestes directrius, que van ser emeses conjuntament per tots els dicasteris del Vaticà, van animar als catòlics a evitar invertir en companyies que "danyin l'ecologia humana o social (per exemple, a través de l'avortament o el comerç d'armes), o l'ecologia ambiental (per exemple, a través de l'ús de combustibles fòssils)".

En el context de les inversions nacionals massives en resposta a la crisi de la COVID i la seva recuperació, la destinació de les inversions és encara més significativa. Al mateix temps que el país s'enfronta al repte de les restriccions en la vida quotidiana, hi ha l'oportunitat de donar suport a les indústries que protegeixen conjuntament les ocupacions i la salut humana, com la indústria de l'energia neta.

El compromís dels catòlics amb l'energia neta és part de la tradició de la Doctrina Social de l'Església. Aquest mes es compleixen cinquanta anys de les paraules del papa Pau VI, que va dir que "tot està relacionat [...] segons el desig amorós del Creador," i va advertir sobre el perill de "conduir a una veritable catàstrofe ecològica". Per la seva banda, el papa Francesc a Laudato Si ', la seva encíclica de 2015, ens va recordar que "tot està connectat" a "una sola i complexa crisi socioambiental" i ha afegit que "no disposem encara de la cultura necessària per a enfrontar aquesta crisi ".

Fins a la data, un total de gairebé 400 institucions religioses han desinvertit de combustibles fòssils. La lista completa de las instituciones católicas está aquí.

Luis Antonio Preciado, director del Secretariat Social Diocesà de la Diòcesi de Vitòria, va dir "Quan un fa les primeres passes veu que no és tan difícil, però per al que no en fa cap sembla impossible. El missatge és senzill: cal posar-se en camí. Això és un missatge que per a la immensa majoria de la societat és acceptable i acollit amb ganes".

El P. Manuel Enrique Barrios Prieto, Secretari General de la COMECE, va afirmar: "La COMECE s'uneix al moviment catòlic de desinversió de combustibles fòssils. Animem a altres també a unir-se a nosaltres en l'adopció de mesures concretes per resoldre la crisi climàtica. Els compromisos de l'acord climàtic de París són importants, i l'acord Verd Europeu és una forma de fer-ho. La solució de la crisi climàtica protegeix a la família humana dels perills d'un món que s'està escalfant, i es necessiten mesures decisives ara més que mai ".