Jornada: Dones i religions, l’espiritualitat com a punt de trobada

Jornada: Dones i religions, l’espiritualitat com a punt de trobada


07/11/2019

Activitats

Hora: 18:30
Lloc:  Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Baixada del Monestir, 9, Barcelona
Organitza:  Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes - Ajuntament de Barcelona
Telèfon:  93 256 34 27
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.

L’OAR (Ajuntament de Barcelona) treballa per donar a conèixer la pluralitat de creences existent a la ciutat i el Monestir de Pedralbes és un lloc en el qual les dones històricament han viscut l’espiritualitat com a eix central de la seva existència.

Ambdues entitats han unit esforços i aquest estiu han impulsat un projecte de diàleg entre dones, emfatitzant la perspectiva femenina sovint invisibilitzada.  Aquest projecte s’ha materialitzat en quatre trobades prèvies, a porta tancada, que han permès l’intercanvi d’experiències, necessitats, expectatives i interessos actuals, de dones de diferents conviccions i espiritualitats. El monestir esdevé de manera natural un punt de trobada de dones que, tot i provenir de tradicions culturals i creences diferents, viuen espiritualment el seu dia a dia.

Dones i religions: l’espiritualitat com a punt de trobada és la culminació del projecte, amb un diàleg obert al públic el proper 7 de novembre en què el fil conductor serà l’espiritualitat a través de l’experiència viscuda de les diferents dones. El projecte ha estat coordinat i conduït per la periodista Txell Bonet, que també serà l’encarregada de dinamitzar el diàleg.​

En aquest projecte hi han participat voluntàriament 25 dones de diferents conviccions: brahma kumaris, budisme, catolicisme, cristianisme evangèlic, cristianisme ortodox, fe bahá’í, hinduisme, islam, judaisme i taoisme.

Aquesta gran diversitat de les dones participants és un reflex de la Barcelona actual, gran i plural en religions, confessions i conviccions. Al 2018 es van comptabilitzar més de 550 centres de culte a la ciutat, de 23 tradicions diferents. No hi ha dos centres de culte iguals: trobem comunitats petites i d’altres amb milers de fidels; n’existeixen d’històriques que enguany celebraran 150 anys i d’altres de recent creació; els seus membres hi parlen desenes de llengües i s’organitzen de maneres molt diverses. Parlem de diferències doctrinals, lingüístiques, culturals, socials i de maneres de viure l’espiritualitat. Tota aquesta pluralitat, interna i externa, dibuixa la imatge actual de Barcelona, rica i heterogènia.